Prof. dr Mirza Bišćević o operaciji diskus hernije

pro. 30, 2015

0

Prof. dr Mirza Bišćević o operaciji diskus hernije

Posted in : Biscevic Mirza on by : AdminMirza

Pojednostavljeno rečeno disk predstavlja „hrskavično-vezivni umetak između dva pršljena“ koji omogućuje pokretljivost kičme. Smanjena funkcionalnost diska manifestira se kao bol u leđima i smanjena pokretljivost kičme. U slučaju da je dio diska izašao iz svog ležišta može biti pritisnut živac koji se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini i nastaje išijas.

To se manifestira bolom i trnjenjem duž noge, a u težim slučajevima smanjenjem mišićne snage stopala ili šake. Situacija na vratnoj kičmi je analogna onoj na slabinskoj kičmi, samo u ovom slulčaju se javlja bol u vratu i trnjenje duž ruke.

Zbog trajnog opterećenja, slabosti diska ili nekih drugih uzroka često dolazi do promjena na disku koje radiolozi na magnetnoj rezonanci opisuju kao: black disk, bulging, hernija, protruzija i slično. Radiološki nalaz sam za sebe nikako ne smije biti razlog za operaciju vađenja diska.

Svaka intervencija na disiku bila ona otvorena, minimalno invazivna, endoskopska, koagulacija diska i slično podrazumjeva odstranjenje dijela ili cijelog diska, odnosno njegovo „lasersko prženje“. Ma kako operacija bila minimalna ona predstavlja dodatno oštećenje diska i okolnih tkiva koja se trebaju otvoriti kako bi se pristupilo na disk.

Zbog toga treba dobro odvagati kada je zaista potrebna operacija diskus hernije, jer mi NE LIJEČIMO DISKUS HERNIJU, VEĆ TEGOBE KOJE PACIJENT IMA. Uostalom, 30% ljudi ima diskus herniju, a da to i ne zna.

Operacija diskushernije u pravilu je uspješna u preko 90% slučajeva i odmah uklanja tegobe koje je pacijet imao. Međutim, ona je potrebna veoma rijetko, i to samo u slučajevima dugotrajne jake ishialgije koja ne reagira na dugotrajnu fizikalnu terapiju, selektivne blokade nerava – SNRB, ostale mjere ili kod pojave značajne mišićne slabosti. U ogromnom broju slučajeva tegobe se uspiju smiriti ovim mjerama i operacija nije potrebna.

Kod operacije treba biti svijestan da otklanjanje diska – discektomija ne rješava lumbago već samo ishialgiju, da je rezultat operacije nakon 5 god.isti kao i bez operacije, i da postoji rizik 5-7% za ponovnu diskusherniju.